Вчера Окръжният прокурор Владимир Чавдаров съобщи, че непосредствената причина за смъртта на владиката е удавяне, като по тялото няма външни травми и данни за насилствена смърт.

Днес духовници уточниха, че по тяхна информация Кирил е починал от хипотермия заради силно студено течение.

„Доколкото разбирам, този инцидент е станал при гмуркане, отецът е бил с маска, шнорхел и плавници, така че може и нещо друго да се е случило, което да е довело до това състояние, или просто инстинктивно да е дишал вода, или да е загубил съзнание”, коментира пред "Фокус" Стоян Андонов, който е член на НС на БЧК. 

По негово мнение много пъти при по-дълго гмуркане по-неопитните гмуркачи хипервентилират и може да загубят съзнание под водата, без никакви предварителни признаци.

„От гледна точка на това, че наистина се е гмуркал, много по-вероятна е тази причина – да е загубил съзнание под водата и да се е удавил, отколкото - при гмуркането. Самата реакция, когато скочиш с разгорещено тяло в студена вода, е да спре дишането”, обясни още Андонов, като подчерта, че това са просто предположения.

Тоя обясни, че хипотермията се получава, когато седиш дълго в много студена вода, а сега температурата на морето е около 24 градуса и са нужни няколко часа.

"За мен малко невероятно звучи това чак толкова студено течение, но не мога да твърдя със сигурност, не съм запознат с подробностите”, отбеляза още Стоян Андонов.

В четвъртък, 11 юли 2013 от 9 ч. БНТ2 ще излъчи на живо от катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна заупокойната литургия и опелото на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.
Литургията ще бъде отслужена от Негово Светейшество българския патриарх Неофит.